Monday, August 27, 2012

Vart blåser vinden för Mitt Romney?


Än är det många dagar kvar innan jag och Erik beger oss till USA, men valtemperaturen kommer de kommande dagarna att höjas rejält. Både republikanerna och demokraterna kommer ha sina partikonvent där de officiellt kommer välja sina respektive presidentkandidater.

Först ut är republikanerna som under de kommande dagarna samlar tusentals delegater i Tampa i Florida. Mötet kommer förutom diskussioner kring partiets politiska riktning också officiellt välja Mitt Romney till partiets presidentkandidat inför valet i november. Det kommer bli en politisk cirkus i dagarna fyra, eller tre nu som det ser ut. Den första dagen kommer mer eller mindre blåsa bort då orkanen Isaac blåser förbi.

För Mitt Romney är detta en stor och viktig chans att verkligen sätta bilden om sig själv för det amerikanska folket. Det tal han kommer hålla på partikongressen är en stor chans att berätta för amerikanerna vem han är. Bilden i media har hittills mest beskrivit honom som en kall kapitalist och bland annat Obama kampanjen har lyft fram det faktum att han som företagsledare var med och flyttade produktion utomlands och på så sätt gjorde sig av med många amerikanska jobb.

Dessutom har det blåst upp till het debatt i abortfrågan då den republikanska senatorskandidaten Todd Akin i en intervju hävdat att våldtäkter inte leder till graviditet. Något som han sedan bad om ursäkt för och tag tillbaka. Mitt Romney gav sig ut och uppmanade Akin att ta tillbaka sin kandidatur något som Akin inte hörsammat. Romneys vicepresidentkandidat Paul Ryan och abortmotståndare har skrivit flera motioner i kongressen tillsammans med Akin i ämnet och debatten har den senaste tiden kretsat kring frågan om aborter och vilken linje som en framtida Romney-administration kommer hålla.

När det värsta orkanblåsten lagt sig blir det så dags för Romeny att hålla sitt stora tal. Hur det än slutar kan man konstatera att det nu blåser upp till ordentlig valkamp i USA. 

No comments:

Post a Comment