Thursday, August 30, 2012

Historien upprepar sig?

När John McCain valdes till presidentkandidat för republikanerna hade han ett stort problem. Som välkänd pragmatiker och mittenpolitiker var han misstrodd bland de konservativa kärnväljarna. För att hålla kvar dessa valdes Sarah Palin, en relativt ung och frispråkig högerpolitiker, till vicekandidat. Det visade sig bli ett misstag. Palin var svårkontrollerad och gjorde friska uttalanden med dålig faktakoll. Lite som en amerikansk höger-Juholt.

Mitt Romney har till stora delar samma problem som McCain. Stabil mittenpolitiker men genuint misstrodd i de egna leden. Med samma taktik i bakhuvudet utsågs Paul Ryan, ung och radikal, till vicekandidat. Genom sitt hårda arbete i kongressens budgetkommitté kan  Ryan se ut som ett mer säkert kort än Palin, men efter hans tal vid kongressen i Tampa verkar bilden spricka. Flera medier har tagit upp talet och pekat på de många felaktigheterna/lögnerna som förekommer. Till och med konservativa Bushanhängare sågar innehållet.

Ett av de tydligaste exemplen från talet är när Ryan berättar om en bilfabrik i hans hemdistrikt som tvingades stänga ner under Obama trots löften om motsatsen. I själva verket stängdes fabriken ner redan under Bush.

Att bli en Juholt är inget önskvärt. Om Ryan inte vänder trenden riskerar han att, likt Palin, bli ett sänke som skrämmer mittenväljarna.

No comments:

Post a Comment