Monday, September 3, 2012

Motvind som kan vändas


Efter några dagars paus är det då dags att vända blickarna mot Charlotte i North Carolina för Demokraternas konvent. Nu är det Obama som officiellt ska acceptera partiets nominering till presidentkandidat. Men efter en skjuts framåt i opinionen för Romney efter republikanernas konvent så är det nu mycket som står på spel för Obama.

Många tyckare menar att han måste lyckas med att återskapa den magi som han lyckades med under förra valkampanjen. Då lyckades han verkligen mobilisera gräsrötterna.

För det finns en del orosmoln för Obama. Arbetslösheten är stor och när det kommer till ekonomiska frågor ligger Obama efter sin utmanare. För att kunna bli omvald måste Obama kunna ge en bra förklaring och en bra bild om varför ekonomin ser ut som den gör och varför Romney/Ryans politik inte kommer bidra till förbättringen.

Till viss del kan demokraterna räkna hem de klumpiga uttalanden som skett från republikaner när det gäller aborter. Todd Akin gjorde sig känd världen över för att ha sagt att våldtänkt inte kan leda tillgraviditet. Ett uttalande som han senare bad om ursäkt för. När det kommer till frågor om abort, kvinnofrågor och jämställdhet så har demokraterna och Obama en fördel. Men för att vinna ett val under en ekonomisk kris kommer det också krävas bra svar på de hårda ekonomiska frågorna.

No comments:

Post a Comment