Wednesday, September 5, 2012

Vad ska du göra nu då, Obama?

Demokraternas konvent har satt igång i Charlotte i North Carolina, en av de mest spännande delstaterna i årets presidentval. Försnacket till konventet har varit omfattande men de flesta verkar enade om att Barack Obamas största utmaning. Bäst sammanfattas den kanske i satirteckningen nedan (via the Economist).


Barack Obama gick till val 2008 på en visionär, om än fruktansvärt vag, plattform. Han lovade att överbrygga partigränser, att bygga upp ekonomin och att förändra bilden av USA utomlands. Hans period har istället kantats av stenhårda dödlägen mellan partierna och en recession som inte verkar vilja ge med sig. Utrikespolitiskt har vissa framgångar rönts men de har effektivt dolts bakom drönarattacker och misslyckandet att stänga Guantanamo. Den enda stora framgång Obama kan lägga bakom sig är den allmänna sjukvårdsförsäkringen, en reform som flera demokratiska presidenter misslyckats med.

Hittills har inriktningen på Demokraternas konvent varit densamma som på Republikanernas, att prata ner motståndaren. Med undantag för Michelle Obama har talen mestadels koncentrerat sig på Mitt Romney, med elaka gliringar om schweiziska bankkonton och riskkapitalbolag. Det stämmer väl in på den kampanjstrategi som hittills varit rådande, där Obama spenderat hiskeliga 90 miljoner dollar på tv-reklam varav merparten varit negativa inslag mot Romney. Mest uppmärksammad är troligen denna.


Fula trick och negativa kampanjer är en del av presidentvalet. Även 2008 var merparten av Obamas tv-reklam negativ, mer så än John McCains. Attackpunkterna mot Romney är redan tydligt utmejslade. Han är en girig riskkapitalist, en flippfloppare som anpassar sina åsikter efter väljarna och i grunden är han fastkedjad av den extremt konservativa deln av Republikanerna. Den stora frågan är vad som ska bli Obamas positiva budskap i valrörelsen. Eller som omslaget till det senaste numret av Economist uttrycker det:


One question, Mr President, just what would you do with another four years?
Det är denna fråga som Obama måste svara på i sitt tal på konventet. Svaret kan mycket väl avgöra valrörelsen.

No comments:

Post a Comment