Monday, September 17, 2012

Ännu en motgång för Romney

Mitt Romney har haft en tuff uppförsbacke den senaste månaden. Partikonventet i Tampa förlöjligades från alla håll tack vare Paul Ryans många faktafel och Clint Eastwood förvirrade stoltal. När kravallerna i arabvärlden satte igång trampade han direkt i klaveret genom att blanda ihop fakta och kronologi för att attackera Obama, något som inte uppskattats av väljarna. Nu har en video från en privat fundraiser tidigare i år läckt ut och dominerat nyhetsflödet i USA. I videon hävdar Romney att 47 procent av amerikanerna inte betalar någon inkomstskatt, att dessa personer är "beroende av regeringen" och "ser sig själva som offer". De är förlorade och kommer aldrig att ta ansvar för sitt eget liv och röstar därför på Obama.Som ni kanske förstår är uttalandet en gudagåva till det demokratiska partiet. Dessutom passar de perfekt in i deras, emellanåt smutsiga, budskap att Romney är ett världsfrånvänt rikemansbarn. Problemet med uttalandet är nämligen flera:

För det första är det naturligtvis ingen bra idé för en presidentkandidat att förolämpa halva väljarkåren som menlösa offer som inte tar ansvar för sig själva.
För det andra blir uttalandet än mer skadligt av att det sker bakom stängda dörrar. Det ger ett intryck av att Romney har en dold agenda som han inte vågar berätta för väljarna.
För det tredje är uttalandet direkt felaktigt. I stort sett alla amerikaner betalar inkomstskatt, men 46 procent betalar ingen federal inkomstskatt (mycket på grund av olika republikanska skattesänkningar). Dessa är vanligtvis studenter, pensionärer eller låginkomsttagare som antingen betalat federal inkomstskatt tidigare eller kommer göra det i framtiden.

Att videon släpps just nu är naturligtvis ingen slump. Frågan är om vi kommer få en debatt, likt den kring det folkpartistiska dataintrånget 2006, som handlar om hur massmedia håller på information för att få maximal publicitet. Vad som är otvetydligt är att Romney nu kommer tvingas använda ytterligare ett antal dagar åt damage control, när han egentligen skulle behöva gå på offensiven.

No comments:

Post a Comment