Thursday, October 4, 2012

Romney kom tillbaka

Inför nattens presidentvalsdebatt har trycket legat på Mitt Romney. Obama leder stort i flera viktiga delstater och har de senaste veckorna haft medvind i opinionen. Romney behövde en vändpunkt. Den fick han. Till och med demokratiska väljare korar honom till debattens vinnare. Medan Obama flackade och verkade osäker var Romney snabb och alert i sina svar och kommentarer. Han kritiserade Obamas debattmetoder samtidigt som han själv försökte lyfta blicken och talade om en annan väg framåt för USA än den president Obama erbjuder.

En amerikansk presidentvalsdebatt sker på andra premisser än en svensk. Tydligast blev det kanske när Romney utbrast "I love coal" och anklagade Obama för att göda vind- och solkraftsindustrin istället för att göra USA självförsörjande på olja och kol. Dessutom lovade han att dubbla statens olje- och gasutvinning och bygga nya oljeledningar till Kanada.

Temat för debatten var inrikespolitik, men i praktiken blev det en debatt om ekonomi och sysselsättning.
Romney menar att presidenten genom sina tankar om skattehöjningar för de rikaste i USA riskerar tusentals jobb. Obama menar samtidigt att Romneys plan för att få ordning på ekonomin är naiv då han genom att sänka skatterna tänker sig kunna dra in mer skatteintäkter.

Obamacare (Obamas stora sjukvårdsreform som ger många oförsäkrade amerikaner sjukvårdsskydd) var också uppe för debatt där skillnaderna mellan de två kandidaterna tydligt skådades. Där Mitt Romney menade på att den privata marknaden har mycket större möjlighet att fixa sjukförsäkringar till billigare priser än ett offentligt system. Han menar också att sjuk- och hälsovården måste effektiviseras så att kostnaderna kan sänkas, något han menar att staten genom Obamacare inte kommer kunna göra.

I stora delar av debatten var de båda kombattanterna oeniga med varandra om vad den andra egentligen tycker eller föreslår. Som exempel anklagade Obama flera gånger Romney för att vilja sänka skatterna med fem biljoner dollar medan Romney flera gånger hävdade motsatsen. Romney anklagade Obama för att låta en byråkratisk kommitté bestämma vilken vård som mottagarna av Medicare ska få, något som Obama förnekade. Vem som egentligen har rätt blev tittarna troligen inte kloka av. Delvis därför är det kommande eftersnacket vitalt för att avgöra vem som egentligen vunnit debatten. Än så länge har detta eftersnack handlat mer om retorik än innehåll, men Obamakampanjen arbetar nog frenetiskt med att tona ner Baracks katastrofala framförande och fokusera på annat.

Isak Engqvist och Erik Hultgren

No comments:

Post a Comment