Wednesday, October 24, 2012

”Jag hade hopp om Obama”Vi träffar honom i ett köpcentrum i södra Miami. Han bär jeans och en Romney – Ryan kortärmad tröja och visar stort intresse för Europa och Sverige. Steven McDuffie är 23 år och föddes på en amerikansk flygbas utanför Bremen i Tyskland. Han berättar att hans familj är konservativ och röstar republikanskt, men samtidigt så ser han sig som mycket liberal när det kommer till sociala frågor.

-          Om du är gay och vill gifta dig, så spelar det ingen roll för mig. Även fast det kanske går mot min religiösa övertygelse.

-          När Obama valdes hade jag också hopp om att han skulle kunna åstadkomma mycket. Men även fast han hade en demokratisk kongress så tröttnade amerikanerna efter två år och skaffade sig majoritet i representanthuset.

Steven berättar att President Obama inte fått igenom en budget sedan republikanerna fick majoriteten i det ena av de två husen som finns i den amerikanska kongressen. Han menar att de senaste två årens politiska låsningar i Washington visar på dåligt ledarskap.

När Mitt Romney var guvernör i Massachusetts så hade han en 87 procentig demokratisk majoritet i delstatskongressen, men han lyckades ändå se till att få på plats en sjukvårdsreform, få igenom budgetar och jobbat tillsammans över partigränserna.

Ett bra ledarskap är det som Steven saknar mest från Obamas sida.

-          Han har ingen plan framåt.

För honom är den viktigaste frågan ekonomin och jobben. Sociala frågor är också viktiga precis som miljöfrågan. Men ifall människor inte har ett jobb och inte kan få mat på bordet så kommer de inte bry sig om miljön eller de sociala frågorna.

-          Det är ekonomin och jobben som måste komma först, allt annat kommer senare.

I den sista TV-debatten där de två kandidaterna möttes innan valdagen så handlade det om utrikespolitik. För Steven handlar det om att USA måste visa styrka igen. Han tycker att USA och Obama gjort en ursäktsresa över världen och att han bugar sig till bland annat Saudiarabien.

-          Presidenten ska inte buga sig för världen utan vara den som leder den.

USA måste bli tydligare mot världen om vad som gäller och man måste bli tydligare i sitt ledarskap. Detta är något som han tycker att president Obama saknar och något som Mitt Romney skulle kunna föra tillbaka till Vita Huset.

Det är nu mindre än två veckor kvar tills valet är över och tiden fram till dess kommer Steven att kampanja, knacka dörr och ringa telefonsamtal för att se till att det blir ett nytt ledarskap i Vita Huset. Även fast tonen är ganska så hård mellan de två politiska lägren.

-          När vi stod och kampanjade på universitetet kom det fram några och rev ner våra skyltar och stampade på dem. Jag har också träffat väljare som inte vågar berätta vem de röstar på för att man inte vill stöta sig med grannarna.


Steven McDuffie är en del av många unga i Miami som engagerat sig i Romney-kampanjen. De vi träffade senare på kvällen var alla trötta på att de inte kunde få jobb och ville alla se till att det skulle ske en förändring. Kanske har lite av den entusiasm som Obama lyckades skapa för fyra år sedan smittat över till hans motståndares kampanjlag, för de vi träffade var i alla fall redo att kämpa in i det sista och inte minst Steven McDuffie.

No comments:

Post a Comment