Friday, October 26, 2012

Folk börjar tröttna?


Sitter på ett café i Raleigh i North Carolina och dricker en kopp kaffe. När vi planerade vår resa var North Carolina en av de stater som många trodde att den stora striden skulle stå i. Men nu några månader senare har många redan sagt att det troligen kommer bli en seger för Romney här. Aktiviteterna och kampanjerna är inte lika intensivt som i Florida där kampen fortfarande är i full fart. Detta har gjort att vi fått möjlighet att träffa många människor som inte är lika politiskt engagerade. Många är trötta, dels på den politiska kampanjen som pågått i snart över 1,5 år och dels för att man inte tror att det kommer bli en stor skillnad mellan även fast amerikanerna skulle rösta på en ny president.

Troligen kommer det bli en delad kongress där demokraterna har majoriteten i den ena kammaren och republikanerna har majoritet i den andra. Många tror att den politiska låsningen mellan de två stora partierna kommer att fortsätta och mycket kommer inte kunna genomföras på grund ut av de politiska låsningar som nu finns i Washington.

Man är trött på kampanjerna och alla reklamannonser. Kanske är det så att man önskar sig ett nytt politiskt landskap. Dagens system är byggt för två stora partier som växlar mellan att ha makten. Kanske skulle USA må bra av fler partier, kanske inte åtta som vi har i Sverige, men i alla fall ett tredje. Med ett nytt alternativ skulle kanske också många av de runt 40% av amerikanerna som inte röstar också göra det.

No comments:

Post a Comment