Sunday, October 28, 2012

"Vi satsar på presidentvalet 2016"Vi träffade honom på en pub lite utanför Durham i North Carolina. Jason Melehani forskar om dagarna och kampanjar för det Libertarianska partiets presidentkandidat Gary Johnsson resten av tiden.

-          Mitt liv är just nu jobb och valrörelse.

Jason kommer från Kalifornien och växte upp utanför Sacramento. Hans pappa kommer från Syrien och hans mamma från Iowa. Det var på skolan i Kalifornien som hans politiska intresse vaknade. I hans stad var det många som använde droger, det fanns ingenting för ungdomarna att göra, inga aktiviteter så många föll in i ovanan att använda droger. Vissa åkte dit mer än andra. På hans skola hade man en nolltolerans för droger och detta ledde till att många ungdomar stängdes av och skickades till andra skolor. Detta gjorde inte att drogproblemen minskade. Jason lyckades få skolan att ändra på sin policy, där de ungdomar som ertappades skulle få mer hjälp att komma bort från sitt drogberoende i stället för att bara få en avstängning. Ett stort och viktigt steg för honom.

Den amerikanska politiska kartan är väldigt uppdelad. Jason var från början en del av republikanerna och han tyckte att det fanns kandidater, som exempelvis Ron Paul som skulle kunna vara ett bra alternativ att rösta på. Men mellan Obama och Romney ser han mycket få skillnader.

-          Det är många som känner att det skulle behövas ett tredje alternativ i den amerikanska politiken.

Jason berättar att det i flera undersökningar visar att ungefär 2/3 skulle kunna tänka sig att rösta på ett tredje alternativ.

-          Många, speciellt republikaner, brukar uttrycka det så att vi tar röster från republikanerna eller demokraterna och göra att den andra sidan vinner.

Det amerikanska politiska systemet är inte byggt för tre partier. Jason berättar att man verkligen kämpar i underläge. Alla som jobbar i valkampanjen gör det på ideell basis, ingen får betalt från kampanjen. Budgeten för deras presidentkandidat Gary Johnsons kampanj ligger på 3 miljoner dollar vilket i jämförelse med Obamas och Romneys kampanjer är ingenting. Faktum är att kampanjerna för vem som ska bli guvernör i North Carolina ligger för de två huvudkandidaterna på runt 7 miljoner dollar.

Gary Johnson som är det Libertarianska partiets presidentkandidat har tidigare varit republikansk guvernör i New Mexico och har som Liberarianska partiets kandidat hjälpt till att stärka partiets rykte.

-          Tidigare har en del avfärdat oss för att vi skulle vara allt för extrema i våra åsikter, men med Gary Johnson så tänker många färre så om oss.

Men att det skulle finnas en chans för Johnson att nå vita huset tror inte Jason på. I stället har man andra, mer långsiktiga mål, med sin kampanj.

-          Vi jobbar för att kunna komma över 2 % gränsen så att vi automatiskt finns med på valsedeln till nästa val. Men vi satsar också på att komma över 5 % vilket skulle ge oss tillgång till statliga pengar som skulle öka vår budget till 90 miljoner dollar.

Jason berättar att med en så utökad budget skulle man fortfarande ligga långt efter kampanjerna från demokraterna och republikanerna, men man skulle kunna se till att få en helt annan synlighet.

-          Vi skulle då få råd att köpa annonser i TV och radio.

Om de lyckas få över 5% av rösterna och på så sätt få tillgång till mycket mer pengar för en kommande kampanj så tror Jason att partiets kandidat skulle kunna ha en riktig chans 2016. Han berättar att det är många som är trötta på dagens två alternativ och att det skulle behövas ett tredje alternativ som skulle kunna vitalisera den amerikanska politiken.

Han menar att det Libertarianska partiet skulle kunna samla människor som gillar republikanernas ekonomiska politik men som mer håller med demokraterna när det kommer till sociala frågor.

Om fyra år är det dags igen för USA att välja vem som ska sitta bakom skrivbordet i Washington DC och styra världens enda kvarvarande supermakt. Framtiden får utvisa ifall det då kanske är en libertariansk kandidat som tar över posten.

No comments:

Post a Comment