Sunday, October 21, 2012

En helt annan värld


Hittills har vi varit på två olika kampanjmöten här i Floida. På det ena dunkade öronbedövande hiphopmusik ur högtalarna innan den närmast helsvarta publiken fick lyssna på de politiska talen. På det andra värmdes den helvita publiken upp av en countryartist som pratade gud och religion i mellansnacket. Ibland överträffar verkligheten fördomarna.

Gårdagens begivenhet, där countrymusiken flödade, var ett kampanjmöte med Mitt Romney fru Ann. Mötet hölls i Boca Raton, ungefär tre kvarts bilfärd från Miami. Att åka från Miami till Boca Raton är som att besöka två olika världar. Miamis nergångna kvarter och invandrartäta befolkning byts ut mot välansade villakvarter och närmast fläckfritt rena gator. Ibland verkar staden så välordnad och steril att jag nästan tror att jag reser i en kuliss.  Var och varannan trädgård pryds dessutom av en "Romney-Ryan"-skylt. Här är republikansk hemmamark.

Kampanjmötet inleds med en countryartist som i mellanakterna pratar om sin tro och hur vi måste välja mellan Amerika och Obama. "You can't have both". Därefter följer nationalsång, pledge of allegiance och bön. Publiken består nästan uteslutande av vit medelålder där merparten bär jeans och t-shirt. Bakom talarstolen har scenen fyllts med kvinnor med "women for Mitt"-skyltar.

För en svensk känns hela tillställningen udda. Flera hundra personer har kommit hit och väntat i två timmar för att sedan lyssna på politiska talare i ytterligare två och en halv timmar. Politik engagerar onekligen på ett annat sätt än i Sverige. Själva talen varierar kraftigt. Innan Ann Romney kommer upp på scen får vi lyssna på kongressledamöter, senatorer och andra politiska kandidater men också nära vänner till familjen Romney. De senare talar nästan enbart om familjen Romneys privata egenskaper och värderingar. Gråten fastnar i halsen hos mötesdeltagarna när en före detta granne berättar om familjen Romneys stöd för hennes dödssjuka dotter.

Ann Romneys tal är det som verkligen får kampanjmötet att koka. Flera gånger avbryts hon av att publiken skanderar U-S-A. Talet i sig själv är en kombination av Obama-bashing och berättelser som ska visa Mitts goda moral och karaktär.

Sammantaget är mötet väldigt religiöst och patriotiskt. På tisdag är tanken att vi ska på ett liknande kampanjmöte med Barack Obama. Ska bli spännande att se om kontrasterna fortfarande är lika starka. Just nu känns det demokratiska och republikanska USA som två skiljda världar.

Njut av bilderna här:

No comments:

Post a Comment