Monday, October 22, 2012

I väntan på debatten

Nu är det inte många timmar kvar till den sista TV-sända debatten mellan de två kandidaterna. En debatt som med dött lopp i opinionsundersökningarna kan vara avgörande för vem som tar hem segern den 6:e november.

Kvällen kommer att till största del ägnas åt utrikespolitik, något som i svenska ögon kanske kan te sig något underligt. I den svenska valrörelsen har utrikespolitik oftast inte en speciellt framträdande roll. Men för ett land som ser sig själva som världens sista supermakt är utrikespolitiken något som inte bara handlar om USA relation till omvärlden utan också om den amerikanska självbilden.

Båda kandidaterna är självklart i full fart med de sista förberedelserna inför kvällens sammandrabbning och ett ämne som med största sannorlikhet kommer komma upp är händelserna för några veckor sedan i Libyen. Det amerikanska konsulatet i Benghazi attackerades och flera amerikanska diplomater dödades, bland annat den amerikanska ambassadören till Libyen. Romenykampanjen har lyft fram detta i debatten för att visa på att presidenten inte kan ta de nödvändiga besluten. Iran och landets kärnprogram har också diskuterats där Obama attackerats från Romney för att han är för soft mod ledarna i Iran.


Efter kvällens debatt är det inga fler stopp inför valdagen den 6:e november och kampen kommer självklart intensifieras extra mycket. Vem som vinner kvällens debatt kan vara avgörande för vem man lägger sin röst på. Men en sak är säkert, just nu är det så jämt som det kan bli och för en politiskt intresserad åskådare som en själv är det givetvis mycket spännande och intressant.

No comments:

Post a Comment