Friday, October 19, 2012

"Sverige är en förebild"

Andra dagen i Miami. Medan tv-reklamerna kallar Obama för socialist passade vi på att träffa ordföranden för Young democrats in Miami, Kyle Stevens. Han tycker att Sverige är en förebild och hävdar att Obamas låga popularitet beror på missuppfattningar. Här kommer ett kort sammandrag av vår kaffestund med honom:Kyle Stevens är trettio år gammal och driver två olika företag, ett inom läkemedel och ett annat inom infrastruktur. Vi träffas på ett Starbucks i närheten av hans nya kontor. Det visar sig snabbt att Kyle har vänner i Sverige och har besökt såväl Stockholm som Ronneby vid ett flertal tillfällen.

- Sverige är ett fantastiskt land. Jag känner mig säkrare ute på gatan i Stockholm klockan två på natten än jag gör här i min egen lägenhet. Ni har lyckats att bekämpa fattigdom, hålla nere kriminaliteten och skapa ett jämlikare samhälle.

Obamas historiska roll som USA:s första svarta president går knappast att överdriva. De flesta yngre demokrater vi talat med engagerade sig för första gången i presidentvalet 2008. Kyle Stevens är dock ett undantag. Hans politiska intresse väcktes istället av aversion mot Bushadministrationen.

- Bush sänkte skatten för de allra rikaste och startade två krig på kreditkort. Som amerikan kändes det skämmigt att resa ute i Europa. Vi var ingen förebild för världen. Tvärtom kunde jag se hur vår flagga brändes i demonstrationer i länder i Europa som borde vara våra allierade.

Strax före vår intervju nåddes vi av nyheten att Romney, enligt Realclearpolitics, tagit ledningen i ytterligare två delstater. Obamas försprång är i stort sett raderat. Kyle stödjer merparten av presidentens politik, speciellt sjukvårdsreformen och de ekonomiska stimulanserna. Han ser dock ett problem i att få amerikaner sätter sig in i de politiska sakfrågorna.

- Det finns så fruktansvärt många missuppfattningar om Obama och hans politik. Många amerikaner tror på allvar att presidenten är muslim, inte är född i USA eller att han är socialist. Missuppfattningar som att hans sjukvårdsreform kan innebära att folk nekas livsavgörande vård är också vanliga. Få människor orkar sätta sig in i de politiska sakfrågorna utan får sin information från Fox News och korta reklamklipp. En stor del av det jag gör handlar enbart om att förklara de politiska sakfrågorna och vad som egentligen står på spel.

Det finns ett område där Kyle, och de andra demokraterna vi talat med, är besvikna. Obamas användande av förarlösa flygplan, så kallade drönare, för att döda misstänkta terrorister.

- Vi dödar folk utan någon rättslig prövning. Dessutom råder det nästan ingen debatt alls om det här i USA. Det är en skam att mitt land agerar så här och tyvärr riskerar det att öppna upp för att andra länder gör samma sak.

Innan vi skiljs åt bjuder Kyle in oss till en after-work senare på kvällen. Där hålls flera tal från olika demokratiska politiker. Gemensamt för alla är att de hyllar Obama för hans insats mot finanskrisen. Det är något som också Kyle lyfter fram.

- Obama räddade ekonomin. Fler människor har jobb idag än när han tog makten. Hans stimulanser räddade industrin och hans regleringar ska förhindra alltför hejdlös spekulation. Att vi inte nått än längre beror på att republikanerna i kongressen vägrar samarbeta. Tyvärr kan det bli så även nästa mandatperiod.

1 comment:

  1. Intressant! Ni borde dock fråga honom vad han tycker om budgetunderskottet :)

    ReplyDelete