Sunday, November 4, 2012

Är skillnaden mellan de två first-lady-kandidaterna politik?

Vi är nu framme i Washington DC. Staden som snart kommer antingen fortsätta vara hemmaplan för Barack Obama eller bli hemmaplan för Mitt Romney. Med dem kommer hela familjen och såklart deras fruar som här i USA kallas för first lady.

I gårkväll var vi på ett rally med Michelle Obama på Universitetet i Gambier uppe i nordöstra Ohio. En tillställning som fylldes av väntan, men också av tal om framtiden, tro, hopp och förändring. Vi har nu sett både Ann Romney och Michelle Obama och man kan då givetvis fråga sig vad skillnaden är mellan de två fruarna. Nu vet inte jag hur rättvisande det är att döma dem efter att ha sett dem bara en gång, men jag skulle säga att den största skillnaden handlar om politik.

När vi för några veckor sedan såg Ann Romney på ett event norr om Miami, så talade hon om sin man, hur han var som person och mycket om hans karaktär. Hon var heller inte ensam. Grannar, vänner och andra gjorde samma sak när de kom upp på scen och skulle hålla sitt tal. Man ville berätta om människan Mitt Romney. Få folk att känna till hans familjehistoria, vad som betytt mycket för honom i livet och hur han har påverkat andra. I media har han annars mest portreterats som den kalla affärsmannen.

Men Michelle talade politik. Det var allt från hur hennes man var den som gav order att ta ut Osama Bin Laden till att de ekonomiska förutsättningarna för att kunna gå på collage nu är bättre. Det handlade om Obamas sjukvårdsreform och Obamacare och att ekonomin gått från ett katastrofläge till i alla fall en sakta återhämtning.

Man kan givetvis säga att Mitt Romney inte suttit fyra år vid makten och det kanske inte finns lika mycket politiska argument att ta upp på alla de kampanjmöten Ann hållit. Men visst får det också Ann att framstå som osjälvständig och som ståendes klart och tydligt bakom sin make och inte bredvid honom.

Nu är det ungefär två dygn kvar tills vi troligtvis han några indikationer om vem som kommer bo de kommande fyra åren i Vita Huset och vilken familj det är som följer med.

No comments:

Post a Comment