Tuesday, November 6, 2012

I dag vinner Obama!


Det är valdagen. Dagen då alla de timmar och alla miljarder som kandidaterna lagt ner på sina kampanjer ska få veta ifall deras arbete kommer att ge resultat eller inte. Men alla vill vi förstås gissa och berätta om vårt stalltips inför valet. Jag sticker kanske inte ut hakan när jag säger att jag tror att Obama vinner. Flera tyckare har gjort det samma.

Obama verkar ha haft vind i seglen de senaste dagarna i opinionsundersökningarna och stämningen här i Washington säger mig att det åt en Obamaseger som allt lutar. Men samtidigt ska man inte sätta allt för stor tilltro till alla de undersökningar som kommer ut. Vad man säker kan säga från dem är att det är mycket jämt mellan kandidaterna och att det verkligen kommer vara först på valdagen som allt kommer att avgöras.

Frågan är med vilket mandat i ryggen som Obama kommer fortsätta styra USA med. Kongressen kommer troligen att vara delad med en majoritet för demokraterna i senaten och en majoritet för republikanerna i representanthuset. Detta kommer troligen göra det fortsättningsvis svårt för Obama att få igenom nya reformer i kongressen. Dessutom kommer inte Obama att ha samma folkliga stöd som efter förra valet. Många är besvikna eller känner i alla fall inte samma entusiasm som de gjorde tidigare. Det kommer alltså inte vara en röst för Obama utan mer en röst på honom för att man ändå tror att Romney skulle vara värre.

Hur de fyra kommande åren kommer bli är som sagt mycket svårt, men just nu skulle jag sätta mina pengar på att det blir fyra år till med Obama.

No comments:

Post a Comment