Friday, November 2, 2012

Stormen Sandy har blivit en politisk fråga.

FEMA, Federal Emergency Management Agency, är den amerikanska katastrofmyndigheten och rycker in under naturkatastrofer eller andra kriser. Under stormen Sandy har de varit engagerade i att öppna upp vägar, se till att mat och andra nödvändigheter kommer fram till människor som förlorat sina hem och behöver hjälp. Den stora politiska fråga som nu kommit till ytan är frågan om FEMA ska finnas kvar eller ej. Under de republikanska primärvalen, alltså när det republikanska partiet höll på att välja vem som skulle bli partiets kandidat, så uttalade sig bland annat Mitt Romney i frågan. Många har tolkat hans uttalanden kring FEMA som att han ville föra ner ansvaret till delstaterna eller helst till den privata nivån. Nu efter stormen släpper hans kampanj ett uttalande om att han vill se till att FEMA har de resurser som krävs för att de ska kunna genomföra sitt uppdrag. Den stora frågan är ifall det är en nationell angelägenhet som skattepengar ska gå till.

Enligt en nyligen gjort undersökning visar det att en överväldigande majoritet av amerikanerkan tycker att Obama gjort bra från sig under stormen. Det verkar som att vinden till viss del börjat fylla Obamas segel när han nu återvänder till kampanjandet. Romney har under tiden som stormen fyllt nyhetsrapporteringen kommit mycket i skymundan och hur detta kommer påverka hans kampanj och chanser att vinna valet är kanske än så länga svårt att säga. Men känslan här i Ohio och generellt är att Obama har en liten fördel även om den är mycket liten.

Det är i alla fall inte en bra bild för Mitt Romeny att utmålas som den som inte tycker att staten ska lägga pengar på att hjälpa människor efter en stor katastrof som Sandy.

No comments:

Post a Comment