Thursday, November 8, 2012

Valäventyret är över

Nu har allt valrelaterat slutat och USA återgår saka men säkert till vardagen. Kampanjtågen har slutat rulla och hemma i folks trädgårdar plockas valskyltarna upp en efter en. Många är glada att valhysterin nu får ett slut och att man åter igen kan få se lite vanlig reklam när man tittar på TV.

Hur man ska ta och sammanfatta dessa 20 dagar som vi spenderade i USA innan valet är svårt att säga. Många människor, många intryck. Men ett ord tycker jag ändå sammanfattar det hela väldigt bra; större! Jämför du med en svensk valrörelse så är allt mycket större och mycket mer. Allt från alla de skylltar och knappar som finns överallt till de skrikande folkmassorna på de stora eventen som de båda kampanjerna arrangerat. Trots detta är det mara en liten del av människorna som engagerar sig så mycket. Många har varit trötta länge, även de som kampanjat och varit som allra mest engagerade längtar efter att få ta det lugnt igen.

Hos det amerikanska folket är dock längtan stor att politikerna ska komma igång med den svåra uppgiften att lösa de ekonomiska problem som landet står inför, bland annat med den allt växande statsskulden. Jag själv är nog också ganska mätt på kampanjbudskap och stora tal, de kommande dagarna ska jag försöka se andra delar av USA än bara den politiska. För oss där hemma kommer valrörelsen säkerligen inte bli lika påtaglig som den varit här, men säkerligen dröjer det inte allt för länge innan den drar igång, 2014 är det ju ett val mer än vanligt, då vi några månader innan det vanliga valet väljer ledamöter till Europaparlamentet.

No comments:

Post a Comment